Я допоможу!

Новина: Рада ухвалила закон про наставництво

08 Вересня 2016р.

Верховна Рада України прийняла в другому читанні президентський законопроект №4784 «Про внесення змін до закону «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» з наставництва над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування».
 
За проект закону проголосували 247 парламентарів.
 
Так, передбачається, що наставництвом є добровільна безоплатна діяльність наставника з надання дитині-сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування, яка проживає у закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, індивідуальної підтримки і допомоги в підготовці до самостійного життя.
 
Також визначаються основні напрямки підготовки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до самостійного життя шляхом наставництва. Передбачається, що наставництво здійснюється за договором про наставництво, що укладається між наставником і адміністрацією закладу для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на яку покладено функції опікуна та піклувальника дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, стосовно інтересів якої укладається такий договір.
 
Законопроектом встановлюється, що наставником дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, яка проживає у закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, може бути повнолітня дієздатна особа, що пройшла курс підготовки з питань виховання та соціальної адаптації таких дітей за відповідною програмою та уклала договір про наставництво.
 
Разом з тим, визначається, що наставниками не можуть бути особи, зазначені в статті 212 Сімейного кодексу України. Наставник несе відповідальність за порушення прав і законних інтересів дитини, заподіяння їй шкоди у відповідності з законом.
 
При цьому контроль за дотриманням прав та інтересів дітей, над якими встановлено наставництво, здійснюють служби у справах дітей.
 
Передбачається, що у виняткових випадках, при безпосередній загрозі для життя або здоров’я, орган опіки та піклування постановляє рішення про негайне відібрання дитини від наставника і про призупинення дії договору про наставництво. У цьому разі орган опіки та піклування зобов’язаний негайно повідомити орган Національної поліції та у семиденний строк після постановлення рішення звернутися до суду з позовом про розірвання договору про наставництво. Крім того, передбачається, що положення про наставництво, порядок його організації та здійснення, відбору громадських організацій для організації наставництва, примірний договір про наставництво і типовий договір про співпрацю з організації наставництва затверджується Кабінетом Міністрів. 

Є запитання або потрібна допомога?
Зв’яжіться з нами
en uk
Ваш браузер застарів!

Оновіть свій браузер щоб бачити цей сайт коректно. Оновити мій браузер

×